Geschiedenis van Volleybalvereniging Apollo

Onze vereniging heeft zijn naam te danken aan de lancering  van de Apollo11. Deze raket ging in 1969 richting de maan en in dit jaar werd ook de vereniging opgericht.

De vereniging is ontstaan doordat leerkrachten een naschoolse activiteit opgezet hadden. Deze leerkrachten, Bas Spuijbroek (sportleraar op de Chr. ULO) en Jan Broekgaarden (leraar op de Chr. ULO en destijds lid van volleybalvereniging DVO in Oud-Beijerland) gingen na schooltijd een uurtje volleyballen.

Doordat café ”Rust-Wat” in 1974 de sponsoring ging doen  is de vereniging toen verder gegaan als: “Rust Wat Apollo”

De vereniging is begonnen met 4 teams, een Damesteam, een Herenteam en 2 jeugdteams. In 1971 waren er 2 damesteams en 2 herenteams. De trainer destijds was Jan vd Wal (sportleraar van de openbare ULO en een verdienstelijk volleyballer).

Begonnen in het magazijn van NSVV, daar werd 1 jaar lang gespeeld. Toen zijn ze in de gymzaal aan de Torenstraat gaan spelen. Na ongeveer 5 jaar ging de vereniging naar de sporthal aan de Roerdompsingel.


Toen de sponsoring van Rust-Wat beëindigde, werd er  een nieuwe sponsor gevonden, Beursgroep. Beursgroep (eigenaar en speler Johan Pot) heeft de vereniging een aantal jaren financieel ondersteund. Hierdoor werd de naam van de vereniging  veranderd in “Beursgroep-Apollo” en werden de clubkleuren rood-zwart. 

Na ongeveer 4 jaar stopte ook beursgroep met de sponsoring en moest er naar een nieuwe sponsor worden gezocht. Deze werd gevonden in peugotdealer Knoot uit Numansdorp.  Eigenaar Jan Knoot heeft ook lang in het eerste van Apollo gespeeld. De clubkleuren werden toen blauw-geel.

In 1986 is de vereniging verhuist naar de sporthal Cromstrijen.

Er werd destijds getraind op de woensdagen en de wedstrijden werden gespeeld op de maandag.  Er werd 1 maal per jaar een toernooi gespeeld.

26 maart 1999: 
Tijdens een dakrenovatie van de sporthal voltrok zich een verschrikkelijke ramp. Het dak vatte vlam en de sporthal brandde tot op de grond af.
De trainingen moesten wijken naar andere locaties, dit was in Klaaswaal en ook weer aan de Roerdompsingel.

In 2000 was de sporthal weer opgebouwd en kon de vereniging daar weer gaan trainen en hun wedstrijden gaan spelen.

In 2002 zijn er door Will Kraak en Regina Snel jeugdtrainingen opgezet. De daaropvolgende jaren groeide de vereniging uit naar zo’n 80 leden met diverse jeugdteams en bij de volwassen uitsluitend recreanten teams.

In januari 2012 is de vereniging een dependance voor de lagere school jeugd gestart in Zuid-Beijerland. Na een introductieperiode met volleybal tijdens de gymlessen op school en 4 weken proef draaien werden maar liefst 23 kinderen lid en kwam het leden aantal van Apollo boven de 100.

In september 2012 ging de eerste lichting eigen kweek meiden A over van de jeugd naar de volwassen en zo kreeg de vereniging weer haar eerste reguliere Nevobo team bij de volwassenen.

De vereniging is de 4 jaar daarna hard verder gegroeid. Er waren in 2016 ongeveer 175 leden, waaronder 13 jeugdteams, van niveau CMV 1 t/m CMV 6 en niveau A, B en C,  een dames- en een heren 2e klas team, twee dames 3e klas teams, een heren 3e klas team  en een heren recreanten team. Door de enorme groei van de vereniging is er ook uitgeweken naar extra zaalruimte in Klaaswaal en is daar een trainingsavond gestart.

Met dank aan dhr Knoot, dhr Wüst, dhr van Driel en dhr Maasdam, oud Apollo leden, voor de informatie en de foto’s. 

Geschreven en verzameld door ere lid, Linda Maliepaard.